Hol terem a gumiember?

A sportakrobatika hazánkban nem tartozik a népszerű sportágak közé, noha régi hagyományokkal rendelkezik. Az utóbbi húsz évben méltatlanul háttérbe szorult, pedig világ és Európa-bajnoki helyezést is értek el magyar sportakrobaták a minimális támogatás ellenére is.

Október 16-án, a Fradi Vajda Péter úti pályáján rendezték a Magyar Tornászszövetség által kiírt 6. Utánpótlás Kupát, ahol Érd, Gödöllő, a Fradi, Vác (akik idén versenyeznek először a frissen alakult egyesülettel) és Zalaerdő gyermek és serdülő legjobbjai mérhették össze tudásukat. Páros, hármas és négyes csapatokban léptek a gyerekek a szőnyegre, fiú, lány, illetve vegyes összeállításban.

Ebben a sportágban kétszer négytagú zsűri dönt arról, hogy ki a legjobb. Az egyik szempont az akrobatika, azaz a gyakorlat elemeinek nehézségi szintje, a másik szempont a koreográfia művészi és pontos előadásmódja. Két-három perces előadásaikban jelentős tényező a zene, épp úgy, mint a műkorcsolyában. A népszerű, mozgalmas muzsika elfedheti az apróbb hibákat, míg a rosszul megválasztott zene akár ronthat is a művészi értéken.

A cikk a

Ferencváros

című kerületi  lapban jelent meg 2004. novemberében

Gyermek leány párosban első helyezést ért el a Buzer Klára–Győri Gabrialla duó (Érd, Jr Holiday Se), gyermek fiú párosban a Tomcsenkó Tamás–Wágner Tamás (FTC) egység bizonyult a legjobbnak. A gyermek vegyespárost a Horváth Szandra–Horváth Roland (Zalaerdő SE.) kettős nyerte.

Gyermek leány hármasban Dogi Ildikó-Jakal Éva–Papp Kinga (FTC) remekelt, gyermek fiú négyesben a Flór Nándor–Jakal György–Tomcsenkó Tamás–Wágner Tamás (FTC) kvartett mutatta be a legsikeresebb gyakorlatot. Serdülő II. leány párosban Grecic Laura-Vince Borbála (FTC), serdülő II. leány hármasban pedig a Bertyák Ágnes-Fésüs Nóra-Pék Szilvia (FTC) összeállítású csapat végzett az első helyen. A serdülő II. fiú párost és a négyest is a gödöllői Grassalkovich SE nyerte, előbbit a Janocha Márk–Kőrösi Krisztián, utóbbit a Bangó Dávid-Janocha Márk-Kőrösi Krisztián-Szamosi Attila összeállítású csapattal.

A serdülő I. női páros legjobbja az érdi Holiday Se Fazekas Erika–Jónás Anna duója volt, míg a serdülő I. női hármast a Gulyás Dorottya–Horváth Viktória–Ozvald Szabina trió (Zalaerdő Hevese Se) nyerte.

Solténszky