Az Amerikai Tornaszövetség Akrobatikus Torna Programja adott lehetőséget a californiai Livermorban sportoló három lánynak, hogy próbára tegyék képességüket ebben sportban. Ez a program ad keretet ennek a női hármasnak a 2005. évi és az azt követő időszakok céljainak megvalósítására is.

Mariah Henninger, Kelly Topp és Angela Hatch alkotta női hármas a 2004-es versenyévad lezárása után egyike az Egyesült Államok legígéretesebb akrobatikus tornász triójának. Az összesített pontszámok alapján a 4. helyen állnak. A dinamikus rangsorban első, statikusban a negyedik helyen végeztek. Az Amerikai Országos Bajnokság bíróinak szavazata alapján elnyerték 'az év legképzettebb akrobatikus tornásza' díjat is. A 2004-es franciaországi (Lievin) világjátékok 4. a Flanders Kupán Belgiumban 5. helyezést értek el. Ez a hármas gyakorlataiban egyesíti a tornát, fegyelmet és a többi egységtől megkülönböztető eredetiséget.

 
A lányok szerint az akrobatikus torna legnehezebb versenyszáma a női hármas, mert ebből az egységből van a legtöbb a nemzeti és nemzetközi versenyeken is. Egy női hármasnak sikeresnek lenni azt jelenti, hogy legyőzni az idegességet, és minden versenyen a legjobbat nyújtani. Bár a sporteredmények elérése mindig ösztönöz, mégsem ezt említik a lányok elsőnek: 'az akrobatikus tornában a legérdekesebb és legvonzóbb az edzések alatt megismerni önmagunkat és a többieket, kivívni mások elismerését mint élvonalbeli sportakrobata, és egy egyedülálló, izgalmas, feljövő sportág részesének lenni'.
 

Mariah Henninger -a felső- 13 éves, 4 éve gyakorolja az akrobatikus tornát. 2004-től érte el az USA minősítése szerinti 10 szintből a 9-est, azóta a nemzeti válogatott tagja. Élvezi a magas elemeket és a
dinamikus gyakorlatokat.

 
                 
    Kelly Topp 17 éves , 5 éve csinálja a sportakrobatikát. Két éve tagja az USA nemzeti válogatottjának, szereti a táncot, kedvence a hármas kombinált gyakorlata. Színes egyéniségével nagyban hozzájárul a hármas gyakorlatainak eredetiségéhez. Gyerekkorában szertornázott, de figyelme egy idő után az akrobatikus torna felé fordult. 'Különleges sportágat kerestem' -mondja.  
Angela Hatch az alsó tartó szintén 17 éves. Ő is 5 éve sportakrobata, de már három éve tagja a nemzeti válogatottnak. Kedvence egy dupla emeléses 3 szint magas elem. 'Soha nem hittem volna korábban, hogy ezt képesek leszek valaha is megcsinálni'
A három élvonalbeli sportoló megtanulta az idővel való gazdálkodás fontosságát. Az év folyamán változó hosszúságú edzéseket tartanak. Az edzésre fordított idő hetente 16 és 30 óra között van!
A lányok a jobb időbeosztás érdekében a helyi iskolában egy 'koránkelős' tanítási programban vesznek részt. Itt a tanítás reggel 7-kor kezdődik és 14-óráig tart. Az iskolából egyenesen a tornaterembe mennek. A lecke és tanulás megvan útközben, vagy edzés után. A továbbtanulási célokat össze kell egyeztetni tornász álmokkal. A három lány külön egyéniség: Angela a jogi pályára készül, Mariah gyermekgyógyászattal szeretne foglakozni, Kelly egészségügyi iskolába szeretne továbbtanulni. De egyben közösek: sok áldozatot hoznak azért, hogy sportágukban ők legyenek a legjobbak.
 
Egy átlagos edzés mindig 1,5 km futással indul, nyújtásokkal lazításokkal folytatódik a bemelegítés. A melegítés után következnek a hármas rutin gyakorlatai, statikus, dinamikus és kombinált. Ezután jönnek az egyéni képességeket fejlesztő feladatok, ugrások és koreográfiák. Kelly szerint hármasuk sikerének titka, hogy a kemény edzéseken szívvel-lélekkel vesznek részt, adott esetben képesek lelki nyomás alatt is jól teljesíteni, de ugyanakkor nem veszik magukat túl komolyan, a humor és a jó barátság a nehéz pillanatokban is összetartja az egységet. De nem idegen tőlük a veríték, olykor könnycseppek és csalódottság sem.
         

A hármas reményei szerint 2005-ben az Amerikai OB-n megszerzik az aranyat, közben pedig készülnek a 2006-os világbajnokságra. Gyakorlataik összecsiszolására, tiszta, fegyelmezett végrehajtására fókuszálnak. Arra a kérdésre, hogy más női hármasoknak mit tanácsolnának, a lányok azt válaszolták: 'az egységek minden tagja összpontosítson képességei fejlesztésére, higgyen magában és a kemény munka eredményében, az egységek tagja alakítsanak ki egymással erős, jól működő társas viszonyt. Ha egy sportakrobata egység szeretne fejlődni akkor fontos a felmerülő problémák felmérése és a változtatásra irányuló akarat. A hozáállás eredményezi az egységek közötti legnagyobb különbségeket.'

forrás: usa-gymnastics.org
ford:gyt