Ha Ön összeköti a tánc szépségét a lélegzetelállítóan izgalmas tornászmutatványokkal és kiszínezi ezt a képet egy műkorcsolya páros összehangoltságával, akkor ezzel közelíti meg legjobban az akrobatikus torna lényegét.

Ötféle versenyzői egység van: női páros, férfi páros, vegyes páros, női hármas és férfi négyes. A versenyzők általában két gyakorlatot mutatnak a versenyeken. A statikus gyakorlatban az egyensúlyi elemek, emelések, gúlák dominálnak, a dinamikus gyakorlatban a tempókra, ugrásokra, dobásokra helyezik a hangsúlyt. Az alsó, tartó versenyző az erőt, míg a felső a hajlékonyságot és az egyensúlyt demonstrálja.

     
   

A gyakorlatokat zenére mutatják be. A különböző statikus és dinamikus elemeket táncos részek kötik össze. A pontozók a gyakorlatok technikai nehézsége és a kivitelezése mellett a művészi hatást is értékelik, ezért fontos a látványos koreográfia és a megfelelő zene kiválasztása.

Az akrobatikus torna a talajtorna, a tánc és a gúlaépítés sajátos kombinációja. A versenyeken a sportakrobaták a magabiztosságukkal, együttműködésükkel, kecsességükkel tűnnek ki. A sikeres gyakorlat szempontjából meghatározó az együtt dolgozó csapattársak összhangja. A technikai tudáson túl szükség van a csapattársak között hosszabb gyakorlási idő alatt kialakuló sajátos kommunikációjára. A biztonság és a siker záloga az egymásra utalt versenyzők összpontosítása a feladatra és egymásra, a másik iránt érzett felelősség és feltétlen bizalom.

A sportakrobatika azoknak a sportolóknak teremt versenyzési lehetőséget akik kitűnnek a táncban és az ugrások során, de nem szívesen választják a gerendát vagy a nyújtót sporteszköznek.

 
   
   
A sokféle sportág között az is különlegességnek számít, hogy az akrobatikus tornában egy egységben együtt versenyezhetnek a különböző nemű sportolók. Ebben a sportban nincsenek életkori korlátok. Nem szokatlan az élmezőnybe tartozó huszas évei vége felé járó versenyző. Ráadásul a különböző súly, magasság vagy a testalkat sem jelent akadályt. Az idősebb, erősebb tornászok képességeiket mint tartók, a fiatalabb, vékonyabb alkatúak mint felsők hasznosíthatják. Ugyanakkor már a legfiatalabb kezdő sportolók is a maguk szintjén érdekes és biztonságos gyakorlatok bemutatására képesek.

Vitathatatlan hogy az akrobatikus torna a tornasport leglátványosabb ága, amely még fényes jövő előtt áll.